Hozzávalók / 6 adag:
- 5 dkg vaj
- 5 közepes db vöröshagyma
- 4 közepes db salotthagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 szál kakukkfű
- 1.5 dl fehérbor
- 1 l csirke alaplé
- 3 evőkanál finomliszt
- só ízlés szerint
- fehérbors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a tisztított és félkarikákra vágott vöröshagymát, valamint salottát.
Adjunk hozzá egy csipet sót, fedjük le és negyed óráig közepes lángon pároljuk.
Ha elkezdett összeesni a hagyma, akkor már levehetjük róla a fedőt és állítsuk alacsonyra a lángot. Ettől lesz finom, édes a végeredmény, hogy alacsony hőfokon karamellizáljuk meg hagymát, ez kb 30-40 percig tart.
Ha a hagyma már szép, aranybarna, akkor reszeljük hozzá a fokhagymát, ízesítsük fehérborssal, szerecsendióval és további egy-két percig pirítsuk. Ezután jöhet bele a liszt, alaposan elkeverjük, és még néhány percig pirítjuk.
Felöntjük a borral, megvárjuk amíg feloldja az lisztet, aztán az alaplevet is utánaküldjük.
Adjuk hozzá a kakukkfüvet és közepes lángon további 35-40 percig főzzük, egész addig, amíg szép, gazdag íze nem lesz.
A kenyércipónak vágjuk le a "kalapját", egy kiskanállal kaparjuk ki a belsejét, majd a tetjét visszahelyezve kb 180 fokon 10-15 percig süssük.