Barion Pixel

Fehérboros francia hagymaleves cipóban

Fehérboros francia hagymaleves cipóban
25 April, 2021

Ha valami gyors, egyszerű, de mégis nagyon elegáns levesre vágyunk.

 

Hozzávalók / 6 adag:

- 5 dkg vaj

- 5 közepes db vöröshagyma

- 4 közepes db salotthagyma

- 3 gerezd fokhagyma

- 3 szál kakukkfű

- 1.5 dl fehérbor

- 1 l csirke alaplé

- 3 evőkanál finomliszt

- só ízlés szerint

- fehérbors ízlés szerint

- szerecsendió ízlés szerint

 

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a tisztított és félkarikákra vágott vöröshagymát, valamint salottát.

Adjunk hozzá egy csipet sót, fedjük le és negyed óráig közepes lángon pároljuk.

Ha elkezdett összeesni a hagyma, akkor már levehetjük róla a fedőt és állítsuk alacsonyra a lángot. Ettől lesz finom, édes a végeredmény, hogy alacsony hőfokon karamellizáljuk meg hagymát, ez kb 30-40 percig tart.

Ha a hagyma már szép, aranybarna, akkor reszeljük hozzá a fokhagymát, ízesítsük fehérborssal, szerecsendióval és további egy-két percig pirítsuk. Ezután jöhet bele a liszt, alaposan elkeverjük, és még néhány percig pirítjuk.

Felöntjük a borral, megvárjuk amíg feloldja az lisztet, aztán az alaplevet is utánaküldjük.

Adjuk hozzá a kakukkfüvet és közepes lángon további 35-40 percig főzzük, egész addig, amíg szép, gazdag íze nem lesz.

A kenyércipónak vágjuk le a "kalapját", egy kiskanállal kaparjuk ki a belsejét, majd a tetjét visszahelyezve kb 180 fokon 10-15 percig süssük.