Hozzávalók:
- 5 dl száraz fehérbor
- 1 dl víz
- 3 dl tejszín
- 10 dkg cukor
- 6-7 szem szegfűszeg
- 1 db citrom
- 5 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A borból mérj ki egy decit, tedd bele a fűszereket, reszeld bele a citrom héjának negyedét, és forrald fel az egészet. Közben a tojásokat válaszd szét, csak a sárgájára lesz szükséged, a fehérjéből csinálhatsz például habcsókot. A sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverd simára, add hozzá a tejszínt. A maradék bort öntsd össze a fűszeressel, és lassan csurgatva, egy habverővel folyamatosan keverve add hozzá a tojásos keverékhez. Ha mindez megvan, melegítsd őket együtt pár percig, nem kell, hogy felforrjon, majd zárd el alatta a gázt, és már tálalhatod is.
Ugyan a halászlé még jócskán beelőzi, de egyre több háztartásban kezdődik ezzel a fogással az ünnepi menü. Fontos, hogy jó minőségű borból készítsd, ha nem így teszel, egyrészt nem olyan lesz az íze, mint szeretnéd, másrészt könnyen fejfájás lehet a vége, ami az ünnep idején sem a legjobb dolog.