Hozzávalók:
- 2 db sertéscsülök
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szem szegfűszeg
- 10 szem szegfűbors
- 10 szem fekete bors
- 1 teáskanál kakukkfű
- 5 evőkanál olaj
- 2 dl száraz fehérbor
Elkészítés:
A csülköt megtisztíjuk, megmossuk, és szárazra töröljük. A káposztát hideg vízzel átöblítjük. A hagymát, a fokhagymát megpucoljuk. A hagymába beleszúrjuk a két szegfűszeget, a fokhagymát apróra vágjuk.
A kuktába tesszük a pároló rácsot, beleöntjük az olaj háromnegyedét, hozzáadjuk a káposzta felét, majd a csülköket, a hagymát, a fokhagymát és a fűszereket. Betakarjuk a káposzta másik felével.
A tetejére csurgatjuk a maradék olajat, megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk a borral, kb. 2 dl vízzel, és rázárjuk a kukta fedelét. A forrástól számított 1,5 óra hosszat pároljuk.
Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és lehűtjük a kuktát. Kivesszük a csülköt, egy nagyobb tálra halmozzuk a káposztát, és a tetejére ültetjük a csülköt. Tűzforrón tálaljuk.
Bor ajánlatunk ehhez az ételhez: Vylyan Villányi Rizling