Barion Pixel

Elzászi sertéscsülök savanyú káposztával

Elzászi sertéscsülök savanyú káposztával
25 April, 2021

Hozzávalók:

  • 2 db sertéscsülök
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szem szegfűszeg
  • 10 szem szegfűbors
  • 10 szem fekete bors
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 5 evőkanál olaj
  • 2 dl száraz fehérbor

Elkészítés:

A csülköt megtisztíjuk, megmossuk, és szárazra töröljük. A káposztát hideg vízzel átöblítjük. A hagymát, a fokhagymát megpucoljuk. A hagymába beleszúrjuk a két szegfűszeget, a fokhagymát apróra vágjuk.

A kuktába tesszük a pároló rácsot, beleöntjük az olaj háromnegyedét, hozzáadjuk a káposzta felét, majd a csülköket, a hagymát, a fokhagymát és a fűszereket. Betakarjuk a káposzta másik felével.

A tetejére csurgatjuk a maradék olajat, megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk a borral, kb. 2 dl vízzel, és rázárjuk a kukta fedelét. A forrástól számított 1,5 óra hosszat pároljuk.

Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és lehűtjük a kuktát. Kivesszük a csülköt, egy nagyobb tálra halmozzuk a káposztát, és a tetejére ültetjük a csülköt. Tűzforrón tálaljuk.

Bor ajánlatunk ehhez az ételhez: Vylyan Villányi Rizling