Szüreti fesztiválok itthon- Bor, zene, mámor, mulatság

Írta: zsuzsi2 Téma: Hírek Dátum: 2015-09-11 Kattintások: 532 Hozzászólás: 0

Itt van az ősz és megkezdődött a szüret, ez a borkedvelők időszaka.

Az év legszebb időszaka, amikor megkezdődik a szüret ideje. Ollókkal, vödrökkel felszerelkezve nekiindulnak a hegynek. A munka végeztével kezdődhet a mulatság! A következő helyekre érdemes ellátogatni a következő hetekben!

Szekszárdi Szüreti Napok – Szeptember 17-20.

A Szekszárdi Szüreti Napok az év legnagyobb eseménye, amire egyre több külföldi vendéget is vonz. Minden évben szeptember harmadik hétvégéjén zajlik. A tájegységre jellemző ételkínálattal várják a városba látogatókat, ahol négy nagyon át kiállításokkal, koncertekkel, borkóstolóval rendezik meg a fesztivált.

A megújult történelmi városközpontban épül fel a Borudvar, pontosan 39 helyi borászat és 2 pálinkaház termékeit kóstolhatják meg a látogatók. A Borszemináriumra keresztelt rendezvényt sem érdemes kihagyni: 3 napon keresztül 10 különböző pincészet várja az érdeklődőket kóstolóval egybekötve. A leglátványosabb esemény a  szombati Szüreli felvonulás, ahol megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, néptáncegyüttesek és felvonulnak a borrendek is.

Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok – Október 2-4.

Minden év októberének első hétvégéjén ünneplik Tokajban a szüret kezdetét 1932 óta. A több évtizedes hagyományon a borünnepen túl a térség hagyományórzó csoportjainak fesztiváljellegű találkozója. A Szüreti Felvonulás az esemény csúcspontja, ezt követően a Tokaj-Hegyaljához tartozó 27 település polgármesterei összeadják azt a szőlőt, amelyből a következő esztendőben elkészül a Polgármesterek Bora, amely egy limitált palackszámú, kereskedelmi forgalomba nem kerülő bor, ami reprezentatív célokat szolgál.

A városka sétálóutcájában a borvidék borászai kínálják boraiket, emellett kézműves vásárral várják a vendégeket. A főtéren a könnyűzenei koncertek melett helyet kap a nóta karaoke elnevezésű projekt; ekkor élő cigányzene kíséretében és progi nótaénekes vezetésével népdalokat, operetteket énekelhetnek a jelentkezők.

Villányi Vörösborfesztivál – Október 4-6.

Villányban a legnagyobb gasztronómiai eseményen három napos fesztivállal ünneplik a vörösbort.Az évtizedes hagyományokra visszatekintő szüreti fesztiválján a legszebb villányi vörösborok mellett gyerekprogramok, szüreti felvonulás, folklórműsorok, borászati és gasztronómiai programok várják a látogatókat.

28 borász várja a borbarátokat a rendezvény központi helyszínén felállított borudvarban. Mindenhhez borkísérőt a sajtutca szolgáltat. Az erősebb italok kedvelőinek a helyi pálinkaházak termékei is várják. Természetesen a pincék is nyitva tartanak, és több helyen programokkal várják a fesztiválozókat.

Bortér Szeged – Szeptember 16-20.

Immár ötödik alkalommal gyűlnek össze az ország legkiválóbb bortermelői a szegedi Dóm téren. Közel 100 pincészet 350 féle borával, minőségi ételekkel, kézműves vásárral és zenés programokkal várják az érdeklődőket. Az idei fesztiválra nem csak a bor, hanem a kávé kedvelői is ellátogathatnak, ugyanis ezt is belecsempészték az idei programokba.

„A kávéház az a hely, ahol az írók eszik egymást" – mondta Karinthy Frigyes, aki aktív éveinek nagy részét kávéházakban töltötte, olyan legendás műveket alkotva, mint az Így írtok Ti, vagy a Tanár Úr kérem. A korszak miliőjét megidézve egy 20-as, 30-as évek hangulatát felidéző kávézót rendeznek be a szervezők a Bor Téren. A Karinthy Kávéház egyszerre mutatja be a korszak irodalmi és művészeti világát, illetve az akkori kávéházi kultúrát.

Budavári Borfesztivál – Szeptember 9-13.

A Budai Borfesztivál kihagyhatatlan esemény a borkedvelők számára, ugyanis több mint 200 magyar borászat az ország összes termőhelyét és szinte összes szőlőfajtáját bemutatja.

Szüreti felvonulás, gasztronómiai élmények, szakmai beszélgetések és rengeteg program várja a látogatókat. Harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetek Sajtverseyét, ahol 17 a sajtgyártásban nemzetközileg is elismert tradicionális különlegességei versengenek a "Magyarország Kedvenc Sajtja" címért. Az Országkonyha idei új kínálata pedig a kanizsai dödölle lesz.

Tag-ek:

Szóljon hozzá

A hozzászólás közzétételéhez írja be a képen látható számokat:
Hírek

Szeptemberi borkóstoló Nyíregyházán!

Minden hónapban a legkedveltebb és legismertebb pincészetek / borászokat hívjuk meg magunkhoz.
 

...

Elzászi sertéscsülök savanyú káposztával

A csülköt megtisztíjuk, megmossuk, és szárazra töröljük.

...
Készítette a Vinodoro Kft. Borkereskedés. Minden jog fenttartva!© 2015